Een eduID is een account voor gebruikers binnen onderwijs en onderzoek in Nederland. Het is van jou, en staat los van je school of onderwijsinstelling. Je kunt eduID gebruiken om in te loggen op diverse diensten. Je ziet bij de dienst dan een knop waar staat "login met eduID".

Een eduID aanmaken (vanaf je computer)

1. Ga naar eduid.nl en klik op "vraag een eduID aan". (Je komt er ook door op "Mijn eduID" en "Maak een eduID aan" te klikken.)

2. Vul je gegevens in, zoals gevraagd je e-mail adres, je voornaam en je achternaam. Lees de gebruiksvoorwaarden en privacyverklaring goed door. Indien je akkoord bent, vink je het vinkje 'Ik ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden en ik begrijp de privacyverklaring' aan. Klik daarna op 'Vraag je eduID aan'.

Als je een instellings e-mailadres hebt ingevoerd krijg je een waarschuwing. Houd er rekening mee dat wanneer je niet meer studeert of werkt bij die instelling, je geen toegang meer hebt tot dat e-mailadres. We raden je aan om je persoonlijke e-mailadres te gebruiken voor eduID.

3. Het is gelukt! Je krijgt nu een bevestigingsmail in je e-mailbox. De verificatie-email kan in je spam terechtkomen, dus check je spammap als de mail niet binnen enkele minuten in je inbox verschijnt.

4. Klik in de e-mail op 'Nu bevestigen' om je eduID account definitief aan te maken. Je eduID is aangemaakt en je wordt doorgestuurd naar mijneduID of de dienst waar je naar op weg was.

4b. Als de link vanuit de bevestigingsmail opent in dezelfde browser als van waaruit je al bezig was, dan gaat het vanzelf. Maar als de browser waarin de link uit de e-mail geopend wordt een andere browser is, of een incognito venster, dan is er nog een extra stap nodig met een verificatiecode. Je krijgt nog een e-mail met een code. De pagina zal je vertellen wat je moet doen:


Een eduID aanmaken (met de app)

Het aanmaken van een eduID in de app is vergelijkbaar als die in de browser. Als je een eduID hebt aangemaakt in de app, dan kan je ook altijd inloggen op mijn.eduid.nl. 

  1. Download de eduID app uit de Playstore of Appstore. De eduID app is gepubliceerd door SURF B.V.. 

2. Open de eduID app, en volg de stappen om een eduID aan te maken. Deze stappen zijn vergelijkbaar als in de browser.


Als je ergens wil inloggen, maar nog geen eduID hebt

Als je ergens wil inloggen en je ziet een knop zoals "log in met eduID" of "eduID is beschikbaar als alternatief" dan kan je eduID gebruiken om in te loggen. Als je er nog geen hebt, dan kan je hem op dat moment aanmaken. 

1. Je ziet bijvoorbeeld scherm als hieronder. Type 'eduID' in de zoekbalk of klik op de melding dat eduID beschikbaar is als alternatief.

 

2. Als je nog geen eduID hebt aangemaakt, klik dan onderaan de pagina op 'Maak het aan!'

Daarna kun je de stappen van "maak een eduID aan" volgen van hierboven!


Registreer de eduID app

Met de eduID app kun je veiliger en sneller inloggen. Vanwege beveiligingsredenen zullen sommige diensten het gebruik van de eduID app vereisen. 

  1. Download de eduID app uit de Playstore of Appstore. De eduID app is gepubliceerd door SURF B.V.. 

2. Je kunt de eduID app op verschillende manieren registeren.

  • Je hebt je eduID al aangemaakt met de app, zie het kopje "Een eduID aanmaken (met de app)" hierboven. Je hoeft dan verder niks te doen.
  • Bij het aanmaken van je eduID. Je krijgt dan de vraag of je de eduID app wilt gebruiken.
  • Via de Beveiliging tab op de Mijn eduID website


3. Na het installeren van de app kies je in de website op "Volgende. Je wordt dan door het app registratieproces geleid. Zie ook de screenshots hieronder.

  • Je moet eerst de getoonde QR code scannen met de eduID app. Kies de "Scan" knop in de eduID app en scan de QR code op de eduID website.
  • De app laat nu de gegevens zien waarmee de app geregistreerd wordt. Kies "OK".
  • Je moet nu een PIN code kiezen en bevestigen. LET OP: deze kun je niet meer wijzigen! Als je de pincode bent vergeten moet je de app opnieuw registreren.
  • Account upgraden? Als je voortaan met je vingerafdruk of gezichtsherkenning wilt inloggen (in plaats met de PIN), kies dan "OK" op de vraag "Wil je biometrie gebruiken in plaats van een PIN code om in te loggen met dit account?".

    LET OP: je app registratie is nog niet afgerond. Maak het registratieproces op de eduID website af! 


4. Op de eduID website gaat het registratieproces nog door. Daar moet je eerst nog een herstelmethode kiezen.

Er zijn twee herstelmethoden waartussen je kunt kiezen. Op dit moment :

  • Hersteltelefoonnummer; voer een je mobiele nummer in, je krijgt dan een SMS met een zescijferige code die je op de website moet invullen.
  • Herstelcode; je krijgt een code die je zelf moet opslaan. Bewaar deze op een veilige plek die je kunt terugvinden!

Inloggen op een dienst met de eduID app

Met de eduID app kun je passwordless inloggen. Dit is snel, eenvoudig en extra veilig.

Op een nieuw device zul je de eerste keer een QR code moeten scannen. De volgende keren krijg je een push bericht om mee in te loggen.

Eerste keer inloggen met de eduID app

1.De eerste keer dat je met eduID wilt inloggen bij een dienst en een nieuwe/verse browser of apparaat, kies je eerst eduID als instelling. EduID vraagt vervolgens naar je login naam (email adres) en kies "Volgende".

2. Er wordt een QR code getoond die je met de eduID app moet scannen.

3. Open je eduID app, kies de "Scan" knop en scan de QR code.

3. Weet je zeker dat je wilt inloggen? Controleer de gegevens en kies "OK"

4. Geef je PIN code of laat je biometrie zien (vingerafdruk of gezichtsherkenning) om de login te bevestigen. Je login is geslaagd.

Volgende keren inloggen met de eduID app

1.Het email adres waarmee je de vorige keer bent ingelogd is onthouden. Indien je met deze wilt inloggen kies je "Volgende", zo niet kun je een andere login kiezen. 

2. Er wordt nu een pushmelding naar je telefoon gestuurd. Open het meldingenscherm op je telefoon en selecteer de eduID melding.

3. De eduID app wordt geopend. Weet je zeker dat je wilt inloggen? Controleer de gegevens en kies "OK"

4. Geef je PIN code of laat je biometrie zien (vingerafdruk of gezichtsherkenning) om de login te bevestigen. Je login is geslaagd.

Inloggen op een dienst met de magic link

1. Als je wilt inloggen op een dienst, zoals bijvoorbeeld https://profile.surfconext.nl via SURFconext, kies dan eduID als instelling (type 'eduID' in de zoekbalk).

2. Vul het e-mail adres in dat je gebruikt hebt bij de registratie voor eduID. Klik daarna op 'Verstuur magic link'.

3. Gelukt! Je hebt binnen enkele seconden een e-mail met een magic link. De verificatie-email komt soms in je spamfilter terecht, dus controleer bij afwezigheid van de mail ook je spammap even.

4. Klik op de blauwe knop om in te loggen op de dienst. Als de link vanuit de bevestigingsmail opent in dezelfde browser als van waaruit je al bezig was, dan ben je hierna klaar! Je bent ingelogd.

Als de browser waarin de link uit de e-mail geopend wordt een andere is dan degene van waaruit je het eduID-account aan het aanmaken was) is er nog een tussenstap nodig met een extra verificatiecode. Zodra je die hebt ingevuld ben je klaar; je bent ingelogd op de dienst.

Informatie binnen eduID verifiëren met een ander account

Sommige diensten, zoals edubadges, vereisen dat je je eduID koppelt met het account van je (onderwijs)instelling. Door dit te doen kan de dienst zeker weten dat badges aan de juiste gebruikers worden uitgedeeld.

Als het nodig is om je eduID te koppelen met het account van je instelling dan zal eduID daar vanzelf om vragen. Je hoeft het dus niet van tevoren alvast te doen, al kan dat wel. Hieronder leggen we uit welke stappen je moet doorlopen.

1. Ga naar Mijn eduID en klik op 'Persoonlijke info'.

2. Klik op een van de 'Verifieer' or 'Bewijs' knoppen. Het maakt niet uit op welke. Lees de uitleg en klik vervolgens op 'Doorgaan'. Kies in het scherm wat je hierna ziet welke instelling je wilt koppelen.

3. Log in bij je instelling. Zodra dit is gelukt kom je weer terug in eduID; het account van je instelling is dan gekoppeld. Je kunt via Mijn eduID precies zien welke gegevens eduID van jouw instelling heeft ontvangen, wanneer de koppeling is gelegd en wanneer deze weer verloopt. Ook kun je de koppeling weer verwijderen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kan ik mijn e-mailadres wijzigen in eduID?

Ja dat kan! Via Mijn eduID. Log in, klikt op 'Persoonlijke info' en het 'wijzig-icoontje' naast je e-mail adres om deze aan te passen.

Moet ik meerdere eduIDs maken?

Nee! Je maakt één eduID aan met je privé e-mail adres. Vervolgens voeg je organisaties toe, zoals MBOs, HBOs en universiteiten. De informatie dat je studeert of werkt bij deze organisatie wordt doorgegeven aan je eduID. Daardoor hoef je niet je werk, universiteit of school email te gebruiken. Je eduID blijft bestaan, ook als je ergens anders gaat studeren of werken. Je kunt dan opnieuw je nieuwe organisatie toevoegen.

Heb je toch perongeluk een eduID met je organisatie e-mail gemaakt? Dan kun je dat makkelijk aanpassen via Mijn eduID. Log in, klikt op 'Persoonlijke info' en het 'wijzig-icoontje' naast je e-mail adres om deze aan te passen.

Wat betekent 'Sessie verloren/verlopen' en wat kan ik eraan doen?

Je komt deze foutmelding tegen als er een probleem is ontstaan tijdens het inloggen. Het kan bijvoorbeeld komen doordat je op de login knop hebt gedrukt bij een dienst en toen vervolgens te lang hebt gewacht met daadwerkelijk inloggen.

Het meest waarschijnlijk is echter dat er iets mis is gegaan met de Magische Link methode. Als je de link opent in een andere browsersessie dan vanuit waar je de link hebt aangevraagd dan krijg je deze foutmelding te zien. Ook kun je een Magische Link niet vaker dan 1 keer gebruiken.

Open een Magische Link dus altijd vanuit hetzelfde venster/tabblad als vanwaar je de link hebt aangevraagd.

Wordt de link standaard in een andere browser geopend? Je kunt vanuit de e-mail met de Magische Link ook met je rechtermuisknop op de Magische Link klikken, dan klikken op 'Link kopiëren' en dan plakken in de adresbalk in de juiste browser.

Je kunt ook een wachtwoord instellen op je eduID zodat je geen Magische Links meer hoeft te gebruiken.

Wat is een 'Magische Link'?

Doordat je steeds meer wachtwoorden moet onthouden neemt de kans toe dat je ofwel hetzelfde wachtwoord vaker hergebruikt ofwel kiest voor makkelijk te onthouden en dus onveilige wachtwoorden.

eduID biedt een innovatief en veilig alternatief voor inloggen met een wachtwoord: de Magische Link. Je vult eerst je gebruikersnaam (e-mailadres) in; vervolgens stuurt eduID een e-mail met daarin een unieke link waarmee je zonder wachtwoord kunt inloggen. Let op: de link is maximaal 10 minuten geldig en kan maar 1 keer worden gebruikt.

Kan ik ook een wachtwoord instellen?

Dat kan. Log daarvoor in op Mijn eduID en klik op het tabblad 'Beveiliging'. Je kunt daar een (sterk en veilig!) wachtwoord instellen.

Wat is een beveiligingssleutel en hoe werkt dat?

Een beveiligingssleutel is de veiligste manier om in te loggen met eduID. Hier leggen we uit wat het is en hoe het werkt.

Waarom zie ik maar zo weinig data?

In mijn.eduid.nl en in de app zie je je roepnaam en/of voornaam, achternaam en email adres. Soms ook je geboorte datum. 

Mocht je willen zien welke data er allemaal nog meer, bijvoorbeeld wanneer je voor het laatst waar je eduID hebt gebruikt, dat kan. Dit kan je vinden in "Account" en "Download je data". 

Mijn naam klopt niet! Wat nu?

Je kan je geverifieerde naam (zomaar) niet aanpassen. Je kan wel altijd je roepnaam aanpassen!

Klopt je voor- of achternaam niet? Wij krijgen van de instelling, bank of de Europese ID partij de voor- en achternaam door zoals deze op jouw passport staat. Helaas kunnen wij dat niet aanpassen, daarvoor moet je bij de partij zijn waar je je hebt geverifieerd:

Ben je geverifieerd via je:

  • instelling: dan kan je je naam veranderen via de instelling of school. 
  • Nederlandse bank: dan kan je jouw naam moeten aanpassen via de bank. Via de bank krijg je daarover meer informatie. 
  • Europese ID: dan kan je naar de partij waarmee je je hebt geverifieerd moeten gaan. Ga daarvoor naar de website van de Europese ID die je hebt gebruikt. 

Nadat de naamswijziging is gelukt, kan je jouw naam weer updaten in eduID. Dit doe je door eerst je naam gegevens te verwijderen (zie hieronder) en vervolgens de verificatie opnieuw te doen!

Helaas kunnen wij je niet helpen, als je een naamswijziging wil omdat je bijvoorbeeld een huwelijk of gender verandering hebt. Je moet hiervoor via de officiële partijen je naamwijzigen en deze vervolgens in eduID aanpassen.

Alleen een voorletter? Heb je je naam geverifieerd via je bank, dan krijgen we alleen de voorletter(s) terug. Dus bij "voornaam" staan dan alleen de letters van je voornamen. Dat is zoals het hoort en je hoeft hier niks aan te veranderen. Je kunt in het veld "Roepnaam" je volledige naam invullen.

Heb ik nu al een eduID? 

Je kan het beste (opnieuw) naar mijn.eduID.nl gaan en proberen in te loggen. Als het lukt, dan is je eduID aangemaakt en kan je hem vanaf nu gebruiken. Lukt het niet? Dan krijg je de foutmelding: "er bestaat nog geen eduID met dit e-mail adres" en dan kan je vervolgens alsnog je eduID aanmaken!

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een eduID aanmaakt en dan te lang wacht met de link aanklikken. Dan krijg je de volgende melding na het aanmaken van je eduID: "Je link is niet meer geldig"

Kan ik een deel van mijn gegevens verwijderen?

Ja dat kan!

Let op! Denk er wel goed over na. Als je de data weggooit verlies je mogelijk de toegang tot de plekken waar je tot nu toe kon inloggen. Doe dit dus nooit zomaar!

Als je het zeker weet, ga je in eduID naar "Persoonlijke info"
Klik op het "V"tje naast de data die je wil verwijderen. Klik vervolgens op "Beheer je geverifieerde informatie". 

Vervolgens kun je hier opzoek naar de data die je wil verwijderen en op "Verwijder deze informatie" uit eduID.

Kan ik mijn eduID opzeggen/verwijderen?

Als je eduID niet meer gebruikt en je wilt het account graag opzeggen/verwijderen, ga dan naar https://mijn.eduid.nl. Kies aan de linkerkant voor 'Account'; je kunt hier je eduID verwijderen.

Let op: denk goed na over de gevolgen van het verwijderen van je eduID! Het kan zijn dat je toegang tot bepaalde applicaties verliest en die krijg je niet meer terug.


Help! Mijn vraag/probleem staat er niet tussen, hoe kan ik jullie bereiken?

Stuur een e-mail naar help@eduid.nl.

  • No labels