Een eduID is een account voor gebruikers binnen onderwijs en onderzoek in Nederland. Het is van jou, en bestaat onafhankelijk van een onderwijsinstelling. Je kunt eduID gebruiken om in te loggen op diverse diensten aangesloten op SURFconext.

Een eduID aanmaken

Als je instelling niet verbonden is met SURFconext kun je met een eduID toch via SURFconext als gast inloggen bij diverse diensten.

1. Als je wilt inloggen op een dienst, zoals bijvoorbeeld https://profile.surfconext.nl via SURFconext, kies dan eduID als instelling (type 'eduID' in de zoekbalk of klik op de melding dat eduID beschikbaar is als alterrnatief).

2. Als je nog geen eduID hebt aangemaakt, klik dan bovenaan op 'Vraag het aan!'

3. Vul je e-mail adres, je voornaam en je achternaam in, en lees de gebruiksvoorwaarden goed door. Vink het vinkje 'Ik ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden' aan indien je akkoord bent en klik daarna op 'Vraag je eduID aan'.

Let op: gebruik je eduID om in te loggen op Mijn SURFmarket? Vul hier dan het e-mail adres van je instelling in, niet je privé e-mail adres!

4. Gelukt! Je krijgt nu een bevestigingsmail in je mailbox. De verificatie-email kan in je spam terechtkomen, dus check je spammapje als de mail niet binnen enkele minuten in je inbox verschijnt.

5. Klik in de e-mail op 'Nu bevestigen' om je eduID account aan te maken. Als de link vanuit de bevestigingsmail opent in dezelfde browser als van waaruit je al bezig was, dan ben je nu klaar! Je eduID is aangemaakt en je wordt doorgestuurd naar de dienst waar je naar op weg was.

Als de browser waarin de link uit de e-mail geopend wordt een andere is dan degene van waaruit je het eduID-account aan het aanmaken was) is er nog een tussenstap nodig met een extra verificatiecode.

Registreer de eduID app

Met de eduID app kun je veiliger en sneller inloggen. Vanwege beveiligingsredenen zullen sommige diensten het gebruik van de eduID app vereisen. 


1.Installeer de eduID app. De eduID app is beschikbaar op Android en Apple apparaten. Zoek in de app- of playstore naar de eduID app die gepubliceerd is door SURF en installeer deze.


2. Je kunt het registreren van de app op verschillende manieren starten.


3. Na het installeren van de app kies je in de website op "Volgende. Je wordt dan door het app registratieproces geleid. Zie ook de screenshots hieronder.

  • Je moet eerst de getoonde QR code scannen met de eduID app. Kies de "Scan" knop in de eduID app en scan de QR code op de eduID website.
  • De app laat nu de gegevens zien waarmee de app geregistreerd wordt. Kies "OK".
  • Je moet nu een PIN code kiezen en bevestigen. LET OP: deze kun je niet meer wijzigen! Als je de pincode bent vergeten moet je de app opnieuw registreren.
  • Account upgraden? Als je voortaan met je vingerafdruk of gezichtsherkenning wilt inloggen (in plaats met de PIN), kies dan "OK" op de vraag "Wil je biometrie gebruiken in plaats van een PIN code om in te loggen met dit account?".

    LET OP: je app registratie is nog niet afgerond. Maak het registratieproces op de eduID website af! 


4. Op de eduID website gaat het registratieproces nog door. Daar moet je eerst nog een herstelmethode kiezen.

Er zijn twee herstelmethoden waartussen je kunt kiezen. Op dit moment :

  • Hersteltelefoonnummer; voer een je mobiele nummer in, je krijgt dan een SMS met een zescijferige code die je op de website moet invullen.
  • Herstelcode; je krijgt een code die je zelf moet opslaan. Bewaar deze op een veilige plek die je kunt terugvinden!

Inloggen op een dienst met de eduID app

Met de eduID app kun je passwordless inloggen. Dit is snel, eenvoudig en extra veilig.

Op een nieuw device zul je de eerste keer een QR code moeten scannen. De volgende keren krijg je een push bericht om mee in te loggen.

Eerste keer inloggen met de eduID app

1.De eerste keer dat je met eduID wilt inloggen bij een dienst en een nieuwe/verse browser of apparaat, kies je eerst eduID als instelling. EduID vraagt vervolgens naar je login naam (email adres) en kies "Volgende".

2. Er wordt een QR code getoond die je met de eduID app moet scannen.

3. Open je eduID app, kies de "Scan" knop en scan de QR code.

3. Weet je zeker dat je wilt inloggen? Controleer de gegevens en kies "OK"

4. Geef je PIN code of laat je biometrie zien (vingerafdruk of gezichtsherkenning) om de login te bevestigen. Je login is geslaagd.

Volgende keren inloggen met de eduID app

1.Het email adres waarmee je de vorige keer bent ingelogd is onthouden. Indien je met deze wilt inloggen kies je "Volgende", zo niet kun je een andere login kiezen. 

2. Er wordt nu een pushmelding naar je telefoon gestuurd. Open het meldingenscherm op je telefoon en selecteer de eduID melding.

3. De eduID app wordt geopend. Weet je zeker dat je wilt inloggen? Controleer de gegevens en kies "OK"

4. Geef je PIN code of laat je biometrie zien (vingerafdruk of gezichtsherkenning) om de login te bevestigen. Je login is geslaagd.

Inloggen op een dienst met de magic link

1. Als je wilt inloggen op een dienst, zoals bijvoorbeeld https://profile.surfconext.nl via SURFconext, kies dan eduID als instelling (type 'eduID' in de zoekbalk).

2. Vul het e-mail adres in dat je gebruikt hebt bij de registratie voor eduID. Klik daarna op 'Verstuur magic link'.

3. Gelukt! Je hebt binnen enkele seconden een e-mail met een magic link. De verificatie-email komt soms in je spamfilter terecht, dus controleer bij afwezigheid van de mail ook je spammap even.

4. Klik op de blauwe knop om in te loggen op de dienst. Als de link vanuit de bevestigingsmail opent in dezelfde browser als van waaruit je al bezig was, dan ben je hierna klaar! Je bent ingelogd.

Als de browser waarin de link uit de e-mail geopend wordt een andere is dan degene van waaruit je het eduID-account aan het aanmaken was) is er nog een tussenstap nodig met een extra verificatiecode. Zodra je die hebt ingevuld ben je klaar; je bent ingelogd op de dienst.

Informatie binnen eduID verifiëren met een ander account

Sommige diensten, zoals edubadges, vereisen dat je je eduID koppelt met het account van je (onderwijs)instelling. Door dit te doen kan de dienst zeker weten dat badges aan de juiste gebruikers worden uitgedeeld.

Als het nodig is om je eduID te koppelen met het account van je instelling dan zal eduID daar vanzelf om vragen. Je hoeft het dus niet van tevoren alvast te doen, al kan dat wel. Hieronder leggen we uit welke stappen je moet doorlopen.

1. Ga naar Mijn eduID en klik op 'Persoonlijke info'.

2. Klik op een van de 'Verifieer' or 'Bewijs' knoppen. Het maakt niet uit op welke. Lees de uitleg en klik vervolgens op 'Doorgaan'. Kies in het scherm wat je hierna ziet welke instelling je wilt koppelen.

3. Log in bij je instelling. Zodra dit is gelukt kom je weer terug in eduID; het account van je instelling is dan gekoppeld. Je kunt via Mijn eduID precies zien welke gegevens eduID van jouw instelling heeft ontvangen, wanneer de koppeling is gelegd en wanneer deze weer verloopt. Ook kun je de koppeling weer verwijderen.

Je eduID opzeggen/verwijderen

Als je eduID niet meer gebruikt en je wilt het account graag opzeggen/verwijderen, ga dan naar https://mijn.eduid.nl. Kies aan de linkerkant voor 'Account'; je kunt hier je eduID verwijderen.

Let op: denk goed na over de gevolgen van het verwijderen van je eduID! Het kan zijn dat je toegang tot bepaalde diensten verliest en niet meer kan herstellen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kan ik mijn e-mailadres wijzigen in eduID?

Ja dat kan! Via Mijn eduID. Klikt op 'Persoonlijke info' en het 'wijzig-icoontje' naast je e-mail adres om deze aan te passen.

Wat betekent 'Sessie verloren' en wat kan ik eraan doen?

Je komt deze foutmelding tegen als er een probleem is ontstaan tijdens het inloggen. Het kan bijvoorbeeld komen doordat je op de login knop hebt gedrukt bij een dienst en toen vervolgens te lang hebt gewacht met daadwerkelijk inloggen.

Het meest waarschijnlijk is echter dat er iets mis is gegaan met de Magische Link methode. Als je de link opent in een andere browsersessie dan vanuit waar je de link hebt aangevraagd dan krijg je deze foutmelding te zien. Ook kun je een Magische Link niet vaker dan 1 keer gebruiken.

Open een Magische Link dus altijd vanuit hetzelfde venster/tabblad als vanwaar je de link hebt aangevraagd.

Wordt de link standaard in een andere browser geopend? Je kunt vanuit de e-mail met de Magische Link ook met je rechtermuisknop op de Magische Link klikken, dan klikken op 'Link kopiëren' en dan plakken in de adresbalk in de juiste browser.

Je kunt ook een wachtwoord instellen op je eduID zodat je geen Magische Links meer hoeft te gebruiken.

Wat is een 'Magische Link'?

Doordat je steeds meer wachtwoorden moet onthouden neemt de kans toe dat je ofwel hetzelfde wachtwoord vaker hergebruikt ofwel kiest voor makkelijk te onthouden en dus onveilige wachtwoorden.

eduID biedt een innovatief en veilig alternatief voor inloggen met een wachtwoord: de Magische Link. Je vult eerst je gebruikersnaam (e-mailadres) in; vervolgens stuurt eduID een e-mail met daarin een unieke link waarmee je zonder wachtwoord kunt inloggen. Let op: de link is maximaal 10 minuten geldig en kan maar 1 keer worden gebruikt.

Kan ik ook een wachtwoord instellen?

Dat kan. Log daarvoor in op Mijn eduID en klik op het tabblad 'Beveiliging'. Je kunt daar een (sterk en veilig!) wachtwoord instellen.

Wat is een beveiligingssleutel en hoe werkt dat?

Een beveiligingssleutel is de veiligste manier om in te loggen met eduID. Hier leggen we uit wat het is en hoe het werkt.

Help! Mijn vraag/probleem staat er niet tussen, hoe kan ik jullie bereiken?

Stuur een e-mail naar help@eduid.nl.

  • No labels