Met eduID maken we inloggen op (online) diensten zo eenvoudig en veilig mogelijk. We bieden daarom verschillende manieren van inloggen aan, zodat er altijd iets bijzit wat je fijn vindt om te gebruiken. In dit artikel leggen we uit hoe je met eduID kunt inloggen via een beveiligingssleutel.

Wat is een beveiligingssleutel?

Een beveiligingssleutel is een los of ingebouwd apparaat dat strikt persoonlijk van jou is, waarmee je kunt bewijzen dat jij de rechtmatige gebruiker van je eduID-account bent. Het vervangt dus een wachtwoord, waarmee je feitelijk hetzelfde doet.

Er zijn verschillende soorten beveiligingssleutels, bijvoorbeeld losse sleutels die je met USB, NFC of bluetooth koppelt aan je apparaat (computer, laptop of smartphone), of een  ingebouwde beveiligingssleutel - denk hierbij aan een vingerafdsrukscanner of gezichtsherkenning.

Hoe werkt het?

Je moet eerst de beveiligingssleutel koppelen aan je eigen eduID-account. Hiermee bewijs je dat de beveiligingssleutel die je wilt gebruiken, van jou is en bij jouw account hoort. Raak deze sleutel dus niet kwijt en leen deze niet aan anderen uit!

Sommige beveiligingssleutels kun je op meerdere apparaten tegelijk gebruiken (losse sleutels, zoals een Yubikey). Anderen, zoals een ingebouwde sensor (vingerafdruk, gezichtsherkenning) zijn gekoppeld aan een specifiek apparaat en een specifieke browser. Oftewel, als je TouchID van je MacBook koppelt aan eduID via Chrome, dan is deze niet direct bruikbaar in Safari op diezelfde MacBook. Je zult dan opnieuw (in Safari) de beveiligingssleutel aan eduID moeten koppelen.

Hoe voeg ik een beveiligingssleutel toe aan mijn eduID-account?

1. Ga naar Mijn eduID en log in op de gebruikelijke manier (met een Magische Link of een wachtwoord, indien je die hebt ingesteld).

2. Kies aan de linkerkant voor de optie 'Beveiliging'. Klik daar op de knop 'Beveiligingssleutel toevoegen'

3. Geef de sleutel een voor jou herkenbare naam, bijv. 'Vingerafdrukscanner Safari' of 'Mijn gele Yubikey'. Klik daarna op 'Start'.

4. Klik op 'Start' om de sleutel toe te voegen. Hierna opent een scherm dat per browser verschilt, volg dus de instructies van je browser.

5. Klaar! Je beeligingssleutel is aan je eduID-account toegevoegd. Je kunt vanaf nu inloggen met een beveiligingssleutel.

Hoe kan ik inloggen met een beveiligingssleutel?

Nadat je een beveiligingssleutel hebt toegevoegd aan je eduID-account kun je deze gebruiken om mee in te loggen. Dat werkt als volgt.

1. Ga naar een dienst waarvoor het nodig is dat je met eduID inlogt.

2. Op het eduID-loginscherm, kies de optie 'Login met een beveiligingssleutel'.

3. Vul het e-mailadres wat bij je eduID-account hoort in en klik op 'Login met beveiligingssleutel'. Het scherm dat je hierna ziet verschilt per browser, volg dus de instructies van je browser.

4. Klaar! Je bent ingelogd met je eduID-account via een beveiligingssleutel.

  • No labels