Krijg je een foutmelding tijdens het gebruik van SURFconext? De kans is groot dat het een van onderstaande foutmeldingen betreft. Lees hier meer over wat de foutmelding betekent en wat je kunt doen om het probleem te verhelpen. Staat jouw foutmelding er niet bij of blijft het probleem na het opvolgen van de genoemde adviezen bestaan? Stuur een mail inclusief een schermafbeelding van de foutmelding naar help@surfconext.nl.

Error - an error occured / foutmelding

Voorbeeld

BeschrijvingDeze foutmelding krijg je als fout valt in de categorie 'Overig' en het is niet duidelijk wat er misgaat. 
Oplossing

Probeer als er wat fout gaat altijd ook even in te loggen op http://profile.surfconext.nl/ . Lukt dat wel? Dan werkt SURFconext en het is ook gelukt om bij je instelling in te loggen. Er is dan wat mis met de (koppeling tussen je instelling en de) service die je probeert te benaderen: het best is om met de helpdesk van je instelling contact op te nemen.

Anders, neem contact op met SURFconext via help@surfconext.nl en stuur een schermafbeelding van de foutmelding (vergelijkbaar met bovenstaand voorbeeld) mee. Let op: Zorg dat het Uniek Request ID duidelijk leesbaar is. Geef ook aan waar je precies probeert in te loggen (de gehele URL is preferabel) en van welke instelling je komt.

Error - Session lost / Sessie is verloren gegaan

Voorbeeld

BeschrijvingDeze foutmelding krijg je als er iets misgaat met je SURFconext cookie.
Oplossing
  • Verwijder je cookies. Bij de meeste browsers gaat dit via 'Instellingen' en 'Geschiedenis'. Probeer opnieuw in te loggen
  • Probeer in te loggen via een 'Incognito' of 'Private'-window of met een andere browser. 
  • Probeer stap voor stap in te loggen zonder gebruik te maken van bookmarks, dus tik het www-adres van de service gewoon handmatig in in je browser. Je kunt alleen bookmarks gebruiken van de pagina voor de pagina waar je gebruikersnaam en wachtwoord invult. Indien de link zeer lang is, heb je waarschijnlijk een verkeerde bookmark.
  • Indien bovenstaande suggesties het probleem niet verhelpen: Neem contact op met SURFconext via help@surfconext.nl en stuur een schermafbeelding van de foutmelding (vergelijkbaar met bovenstaand voorbeeld) mee. Let op: Zorg dat het Uniek Request ID duidelijk leesbaar is.


Unable to continue to service / Niet mogelijk om verder te gaan naar dienst

Voorbeeld

BeschrijvingDeze melding krijg je als je SURFconext geen toestemming geeft om data door te geven aan de dienst / site waar je wilt inloggen.
OplossingZoals de melding aangeeft, moet je je browser opnieuw opstarten, opnieuw proberen in te loggen en dan wel toestemming geven voor het delen van je data. Indien je die data niet wilt delen, kun je niet via SURFconext inloggen op deze dienst.

Error - invalid signature on Identity provider-response / ongeldige handtekening op Idenity Provider-antwoord

Voorbeeld

Beschrijving

Deze foutmelding krijg je als SURFconext andere informatie ontvangt van je instelling dan wordt verwacht. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze een certificaat vervangen en zijn wij hiervan niet op de hoogte gesteld, waardoor je nergens kan inloggen.

Oplossing

2019-02-21 09:32 RUG-gebruikers kregen deze melding, en die is zojuist verholpen. Je kan opnieuw proberen in te loggen

Als we niet op de hoogte zijn van een storing bij jouw instelling:

Neem contact op met SURFconext via help@surfconext.nl met in het onderwerp 'invalid signature on identity provider respons' zodat wij jouw instelling zo snel mogelijk kunnen contacteren. Gelieve de Unique Request ID mee te sturen uit de foutmelding.

Error - No Access / Geen Toegang

Voorbeeld

BeschrijvingJe kunt inloggen bij je instelling, maar je krijgt van hen geen toegang om in te loggen op deze dienst.
OplossingIn de melding is een specifieke reden opgenomen waarom je niet bij de dienst mag. Neem indien er nog onduidelijkheid is contact op met de (IT-)servicedesk van je instelling. Het SURFconext-team kan je helaas niet helpen.

Error - Invalid Identity provider-response / Ongelding Identity provider-antwoord

Voorbeeld

BeschrijvingDeze foutmelding krijg je als SURFconext ongeldige informatie krijgt van je instelling.
OplossingNeem contact op met de (IT-)servicedesk van je instelling. Het SURFconext-team kan je helaas niet helpen.

Error - No Identity Providers found / Geen instellingen gevonden

Voorbeeld

BeschrijvingDe dienst is op SURFconext geconfigureerd, er zijn alleen nog geen instellingen op deze dienst aangesloten.
Oplossing
  • Controleer bij de ict beheerders van je instelling of jouw instelling bij deze dienst mag.
  • Neem contact op met SURF via help@surfconext.nl om te verifiëren of deze dienst reeds in gebruik is door jouw instelling.

Error - Missing required fields / Verplichte velden ontbreken

Voorbeeld

BeschrijvingDeze foutmelding krijg je als je instelling jouw gegevens niet goed doorgeeft.
OplossingNeem contact met je eigen instellingshelpdesk zodat ze je account goed kunnen zetten. Vermeld welke attributen incorrect zijn.

Error - Authorization incorrect / Autorisatie incorrect

Voorbeeld

BeschrijvingDeze foutmelding geeft aan dat de autorisaties van je account niet goed staan.
OplossingZoals de foutmelding aangeeft moet je dan contact opnemen met de servicedesk van je eigen instelling.

Error - Unknown Service / Onbekende dienst

Voorbeeld

BeschrijvingDeze foutmelding krijg je als je probeert in te loggen op een dienst die (nog) niet juist geconfigureerd is.
OplossingNeem contact op met de (IT-)servicedesk van je instelling en geef duidelijk aan welke dienst je in wilt, via waar.

Error - Je zat vast in een zwart gat / You got stuck in a black hole

Voorbeeld

BeschrijvingDeze foutmelding krijg je als de service provider (website) waar je probeert in te loggen, dit niet goed afhandelt.
Oplossing

Probeer eerst in te loggen op deze dienst in een incognitovenster of andere browser.

Lost dat het niet op? Neem dan contact op met de helpdesk van je eigen uni/hbo/instelling. Er gaat waarschijnlijk iets verkeerd bij het doorgeven van jouw gegevens door jouw instelling naar de dienst en daar kan SURFconext als tussenpersoon niks aan doen.

Error - Fout bij Identity Provider / Identity Provider error

Voorbeeld

BeschrijvingDeze foutmelding krijg je als de toegang geweigerd wordt vanuit je onderwijsinstelling.
Oplossing

Neem contact op met de servicedesk van jouw educatieve instelling (bv helpdesk@universiteitvanlelystad.nl). Vanuit SURFconext kunnen we hier helaas niets aan doen.

Error - Instelling is niet gekoppeld aan dienst / Error - No connection between institution and service

Voorbeeld

BeschrijvingDeze foutmelding krijg je als de educatieve instelling (identity provider) niet via SURFconext is gekoppeld aan de site (service provider) waar je probeert in te loggen.
Oplossing

Neem contact op met de servicedesk van je educatieve instelling. Geef aan hen aan waarom toegang tot deze dienst van belang is voor je werk of studie en verzoek hen of zij een SURFconext-koppeling kunnen aanvragen.

Error - Attribuutwaarde niet toegestaan / Error - Attribute value not allowed

Voorbeeld

BeschrijvingDeze foutmelding krijg je als je instelling account-informatie aan ons doorgeeft die volgens onze administratie niet correct is voor jouw instelling.
Oplossing

Neem contact op met de servicedesk van je educatieve instelling. Geef de tekst uit de foutmelding aan hen door.


Error - Attribuutwaarde niet toegestaan / Attribute value not allowed

Voorbeeld

BeschrijvingDeze foutmelding krijg je als je instelling account-informatie aan ons doorgeeft die volgens onze administratie niet correct is voor jouw instelling.
Oplossing

Neem contact op met de servicedesk van je educatieve instelling. Geef de tekst uit de foutmelding aan hen door.


Fout - Geen geschikt token gevonden

Waarom krijg je deze melding?

De dienst (service provider) waarop je wilt inloggen vereist sterke authenticatie met een tweede factor, zoals de Tiqr app of een Yubikey token.

De foutmelding treedt op als je nog geen tweede factor hebt geregistreerd. Of als je dat wel hebt gedaan, maar de dienst een token met een hoger zekerheidsniveau vereist dan het token dat je hebt geregistreerd.

Wat nu?

Een tweede factor kun je registreren via SURFsecureID. Op https://sa.surfconext.nl/ kun je het proces starten, en ook inzien welk token je al hebt geregistreerd.

Meer uitleg over de werking van SURFsecureID vind je op SURFsecureID gebruiken.

Als je probeert in te loggen op een SURF-dienst met een beheerder-rol (SURFdomeinen, Netwerk Dashboard, SURFdashboard of SURFopzichter), zie dan SURFsecureID voor toegang tot SURF diensten.


Fout - Inloggen afgebroken

Waarom krijg je dit bericht?

De dienst (service provider) waarop je wilt inloggen vereist sterke authenticatie met een tweede factor, zoals de Tiqr app of een Yubikey-token.

Je hebt op 'annuleren' gedrukt bij de vraag van SURFsecureID om je token te presenteren. Omdat een token vereist is, kun je daarom niet doorgaan naar de dienst.

Wat nu?

Als je een token hebt, start dan het inloggen opnieuw bij de dienst en presenteer je token als er om gevraagd wordt.

Tokens worden beheerd door SURFsecureID. Op https://sa.surfconext.nl/ kun je de details zien van het token dat je geregistreerd hebt.

Meer informatie over SURFsecureID kun je vinden op SURFsecureID gebruiken.

  • No labels