Dit is alweer de laatste SURFconext Nieuws van het jaar. Volgend jaar zijn we uiteraard weer terug. Een goed einde van het jaar gewenst!
Via deze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws rondom SURFconext. Hierbij moet je denken aan nieuwe releases van het platform, best practices, recent aangesloten diensten, interessante bijeenkomsten en plannen voor de toekomst.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je SURFconext-verantwoordelijke of -beheerder bent, of lid bent van de SURFconext-alertlijst.
In dit nummer:
- Nieuwe functie in SURFsecureID: single sign-on
- Terugkijken: webinar SURFconext Invite
- Pilot met SURFconext en Entree-federatie stopt
- Even voorstellen: Jan Michielsen, nieuwe support engineer SURFconext
- Praktijkvoorbeeld: “Met SURF Research Access Management regelt UT makkelijk en veilig toegang voor externe onderzoekers"
- Nieuwe diensten
Nieuwe functie in SURFsecureID: single sign-on
Het komt nu nog voor dat sommige gebruikers aan aantal keer per dag met een SURFsecureID-tweedefactor moeten inloggen. Van instellingen hebben we gehoord dat dit niet altijd wenselijk is en soms voor te veel extra handelingen zorgt.
Om dit te voorkomen, hebben we in SURFsecureID de functionaliteit single sign-on (SSO) ontwikkeld. Een gebruiker hoeft dan nog maar een keer per dag met zijn SURFsecureID-tweedefactor in te loggen. SSO staat niet standaard aan; de instelling bepaalt of SSO voor een applicatie is toegestaan. Als jouw instelling dit voor een applicatie aan wil zetten, neem dan contact op met support@surfconext.nl.
Terugkijken: webinar SURFconext Invite
Op 30 november hielden we een webinar over SURFconext Invite, de nieuwe tool om makkelijk en veilig toegangsrechten van gebruikers te regelen. Het webinar kun je terugkijken via dit blog over SURFconext Invite.
Met de nieuwe tool SURFconext Invite beheer je als instelling eenvoudig en veilig toegangsrechten van (groepen) gebruikers voor applicaties en systemen. Afgelopen maanden hebben we met verschillende instellingen een pilot voor Invite gedaan. Die pilot zit nu in de laatste fase; de security audit is afgerond en de tool is klaar voor gebruik.
Wil je aan de slag met SURFconext Invite? Neem dan contact op met Marlies Rikken: marlies.rikken@surf.nl
Pilot met SURFconext en Entree-federatie stopt
De Entree-federatie van Kennisnet is de evenknie van SURFconext voor het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Hierin overlapt de Entree-federatie met SURFconext, waarop tegenwoordig ook alle mbo-instellingen zijn aangesloten. Mbo's koppelen dus met beide federaties.
Sinds een tijdje loopt er een pilot met een confederatie tussen Entree en SURFconext, waardoor bepaalde diensten achter Entree ook beschikbaar zijn voor instellingen aangesloten op SURFconext, zoals Wikiwijs. Nu blijkt dat de confederatie niet goed past bij het inzicht dat instellingen willen hebben in gekoppelde diensten, en dat maar een paar serviceproviders voordeel hebben van de confederatie. Voor die serviceproviders zijn er ook andere oplossingen. Daarom hebben we in overleg met Kennisnet besloten te stoppen met deze pilot en het resterend gebruik van de confederatie uiterlijk komende zomer te beëindigen.
Op de pagina Relatie SURF (SURFconext) en Kennisnet (Entree) gaan we verder in op de reden voor het bestaan van twee federaties en op welk punt ze overlappen, plus wat de redenen zijn om te stoppen met de pilot. We blijven natuurlijk continu in gesprek met Kennisnet over mogelijkheden tot samen optrekken, bijvoorbeeld bij de ontwikkelingen rondom eduID.
Even voorstellen: Jan Michielsen, nieuwe support engineer SURFconext
De tweedelijnshelpdesk van SURFconext krijgt er vanaf 1 januari een nieuwe support engineer bij: Jan Michielsen. Hoewel Jan voor jullie nieuw is, staat hij binnen SURF bekend als de taalbroeder. Jan werkt namelijk al sinds 2010 bij ons als copywriter, webredacteur en podcastmaker. Een heel andere tak van sport, maar er is een overeenkomst: als taalbroeder communiceert Jan via zijn teksten en podcasts, en als support engineer communiceert hij straks met instellingen en leveranciers. En daar heeft hij zin in: “In mijn huidige functie weet ik niet wie mijn tekst leest of mijn podcast beluistert. Als support engineer heb ik direct klantcontact. Ik kijk ernaar uit om concreet instellingen en leveranciers te helpen.”
Een paar weetjes over Jan:
- Hij is 50 en woont in Utrecht.
- Hij heeft een aangeboren liefde voor taal en studeerde Nederlands.
- Hij tennist.
- Hij heeft ooit door valsspelen een pubquiz bij SURF gewonnen (maar biechtte dat wel meteen op).
- Hij heeft honderden keren anderen geïnterviewd en is voor dit stukje voor het eerst van zijn leven zelf geïnterviewd.
Ben je benieuwd naar Jan? Bekijk dan deze video over digitale identiteit waarin hij de verteller is.
In het nieuwe jaar staat hij samen met collega's Henny en André klaar om al jullie vragen over SURFconext te beantwoorden!
Praktijkvoorbeeld: “Met SURF Research Access Management regelt UT makkelijk en veilig toegang voor externe onderzoekers"
“Door SURF Research Access Management (SRAM) kunnen onze onderzoekers op een veilige manier samenwerken met externe onderzoekers. Ook kunnen die onze data benaderen, zonder dat we gastaccounts hoeven aan te maken”, zegt ict-accountmanager Hendri Hondorp van de Universiteit Twente (UT).
De UT constateerde dat er steeds meer vraag kwam naar een onderzoekssamenwerkingsomgeving waarbij niet alleen de data bij de UT moest (blijven) staan, maar waar ook externe onderzoekers veilig toegang toe moesten krijgen. De universiteit kwam uit op een lokale, open source clouddienst: Nextcloud. De grote vraag was vervolgens: hoe geven we externen makkelijk en veilig toegang tot deze lokale cloudopslag? Daar kwam SRAM in beeld, als koppelvlak tussen de instelling (de identityprovider - IdP) en Nextcloud (de serviceprovider - SP).
Lees het hele interview met Hendri Hondorp van de UT.
Nieuwe diensten
Een greep uit de diensten die afgelopen maand zijn aangesloten op SURFconext. Zie voor meer informatie het SURFconext Dashboard of de website van de leverancier. Let op, voor de meeste diensten is een licentie vereist. Neem dus eerst contact op met de leverancier of support@surfconext.nl.
Easydus: Tool voor het maken van digitale administratieve processen met behulp van formulieren.
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP Dashboard
Enatom: Anatomie-atlas van de toekomst in een app. Deze dienst combineert 3D fotorealistische anatomie en cutting-edge visualisatietechniek.
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP Dashboard
Gebiedonline: Met deze applicatie kan iedereen eenvoudig delen wat er speelt: berichten, activiteiten, projecten, wensen, vraag & aanbod en meer.
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP Dashboard
Mijn eLoo: Het eLoo platform bestaat uit vier modules voor lesobservaties, professionele ontwikkeling, schoolenquêtes en een analysemodule om de samenhang in de data zichtbaar te maken.
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP Dashboard
Octimine: Tool voor patentonderzoek en -analyse.
Zie voor meer informatie het SURFconext IdP Dashboard